Aanschaf en informatie

De hieronder vermelde informatie is door mijzelf geschreven, en deels gebaseerd op eigen ervaringen. 

 

Aanschaf

Gerbils zijn minder bekende huisdieren dan bijvoorbeeld hamsters, echter zien we ze steeds vaker. Ze zijn ook steeds vaker te vinden in dierenwinkels. 

Gerbils in dierenwinkels komen vaak van grootfokkers waar niet wordt gelet op levensomstandigheden en gezondheid van de dieren. De meeste hobbyfokkers letten hier zo veel mogelijk op. Dit is natuurlijk geen garantie dat de gerbils van een fokker altijd beter en gezonder zijn dan uit een dierenwinkel, omdat we altijd te maken hebben met levende dieren. Je kunt er in ieder geval wel vanuit gaan dat jouw gerbils bij een fokker een goede start hebben gehad, en de moeder in goede omstandigheden haar pups heeft opgevoed. Daarnaast zijn de pups al gewend aan mensenhanden, al zal je zelf altijd verder moeten werken aan het tam maken!

De kosten van de aanschaf van gerbils in dierenwinkels en bij fokkers zijn meestal ongeveer gelijk, soms zijn fokkers iets duurder. Bedenk altijd dat je bij de aanschaf van gerbils bij een fokker of opvang er een bepaalde service bij krijgt die je in de dierenwinkel niet krijgt. Zo kunt u een goede fokker altijd benaderen bij vragen en problemen en is er bij veel fokkers de mogelijkheid tot het koppelen van de gerbils. Soms is er ook vakantieopvang mogelijk. 

Let erop dat iedereen zich een fokker of opvang kan noemen. Een goede fokker is bereid al je vragen te beantwoorden, kan je langs komen om te kijken bij de dieren en is vooral niet commercieel. 

 

Gedrag en karakter

Voor de aanschaf van een huisdier is het belangrijk dat je bekijkt welk huisdier geschikt is. Daarbij stel ik altijd de vraag: "Wat verwacht je van een huisdier?". Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het dier geschikt moet zijn voor kleine kinderen, dat je graag wil dat het een knuffeldier is of juist niet. 

Gerbils zijn hele vriendelijke dieren en actieve dieren die graag bezig zijn. Ze zijn zowel overdag als 's nachts actief. Gerbils zijn goed tam te krijgen, mede doordat ze van nature heel nieuwsgierig zijn. Ze kunnen op je hand komen zitten als je je hand in het verblijf steekt. Dit heeft meestal wel wat geduld nodig. Belangrijk is om het rustig aan op te bouwen en je gerbils zelf naar je toe laat komen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld iets lekkers in je hand te leggen.  Achter ze aan jagen om ze op te pakken werkt alleen averechts, dit komt omdat het van oorsprong prooidieren zijn. Hoewel ze erg tam kunnen worden, zullen het geen knuffeldieren worden. Ze zijn erg snel en willen door hun nieuwsgierige karakter altijd hun omgeving ontdekken. Verwacht dus niet gezellig met je gerbils op schoot tv te kijken. 

Het karakter van individuele gerbils kan erg verschillen. Ik krijg vaak de vraag of er een verschil is tussen mannetjes en vrouwtjes. Over het algemeen zijn mannen naarmate ze ouder worden wat rustiger, en vrouwen wat actiever. Echter zijn hier met regelmaat uitzonderingen op te vinden, zoals ik eerder vertelde heeft elk dier zijn eigen karakter.

* Twijfel je welk diersoort bij je past? Vraag eens langs te komen bij een fokker, zo kun je met eigen ogen het dier zien, vast houden en beoordelen. 

 

Voeding

Gerbils zijn relatief makkelijk in hun voeding. Er zijn verschillende merken gerbilvoer op de markt. Onze gerbils krijgen Supreme Gerri Gerbil. Let er altijd op dat je voeding koopt die speciaal ontwikkeld is voor gerbils, voer dus geen algemeen knaagdierenvoer. Alle knaagdieren hebben namelijk verschillende voedingsbehoeften, dus een algemeen voeder is nooit optimaal.

Aanvullend mag je ze bijvoorbeeld vogelzaad, zonnebloempitten en gedroogd fruit (zonder toevoegingen) geven. Pas op met vers voer, gerbils zijn woestijndieren en daarom gevoelig voor diarree ten gevolge van teveel vochtopname. Mocht je ze dit toch graag willen geven zorg er dan voor dat je met hele kleine stukjes begint, en geef het met mate. Geef geen vers voeding aan jonge dieren (onder de twee maanden oud) omdat deze er extra gevoelig voor zijn.  (Let op dat niet alle soorten groenten en fruit geschikt zijn!)

Omdat gerbils woestijndieren zijn drinken ze weinig, maak je dus geen zorgen als je ze nauwelijks ziet drinken. Ze moeten echter wel altijd water tot hun beschikking hebben.

 

Huisvesting

De meest geschikte huisvesting voor de gerbil is een glazen bak (aquarium), of eventueel een terrarium met hoge rand. Let bij een terrarium op dat de gerbils niet bij de plastic geleiders van de ruitjes kunnen komen, anders kunnen deze binnen korte tijd weg zijn geknaagd.  Gerbils hebben een grote behoefte om te graven, ze hebben dan ook een dikke laag bodembedekking nodig die niet te stoffig is. Bij voorkeur gemengd met hooi en/of fijn stro of iets anders om de gangen heel te houden. Om nesten te maken is (onbedrukt) wc papier of keukenrol erg geschikt.

Het zijn actieve diertjes, dus het verblijf moet niet te klein zijn. Twee gerbils hebben een minimum oppervlakte nodig van 1600 cm2, 60x30 cm is dus voldoende. Persoonlijk vind dit aan de kleine kant, ga dan liever voor een verblijf van 60x40, dan hebben ze iets meer diepte. Plateaus waarderen ze altijd en zijn bovendien handig om bijvoorbeeld voer op te zetten, anders is het voerbakje al snel ondergegraven.

Gerbils zijn echte knagers. Gebruik daarom geen speelgoed wat gemaakt is van plastic, dit is erg ongezond als ze eraan gaan knagen. Bovendien kunnen er scherpe randjes aan komen. Het meest geschikt zijn houten en stenen speeltoestellen. Het voordeel van steen is dat het goed schoon te maken is, maar omdat gerbils niet veel plassen wordt het hout niet zo snel vies.  Als je kiest voor veel steen, zorg er altijd voor dat er iets van hout aanwezig is om aan te knagen zodat ze hun tandjes kunnen slijten! 

Zorg dat zware dingen altijd op de bodem van het verblijf liggen/staan, zodat ze er niet onder komen als ze eronder aan het graven zijn.

 Huisjes of ander speelgoed moet meerdere in/uit gangen hebben, of anders vast staan/hangen. Anders kunnen ze opgesloten raken als ze eronder graven en het over ze heen valt.

Regelmatig een oud doosje van karton (eierdoos) of wc rol zullen ze ook erg waarderen. Let op! Gecoat karton zoals melkpakken zijn niet geschikt, evenals karton met resten van het product wat erin gezeten heeft. 

Ook hebben gerbils af en toe een ‘bad’ nodig. Dit is niet van water, want hier hebben gerbils een hekel aan, maar zand. Je gebruikt hiervoor chinchilla badzand (er is ook gerbil badzand te koop, dit zand is nagenoeg hetzelfde en even geschikt). Ik zelf heb gemerkt dat het onhandig is om dit permanent in het verblijf te hebben als je geen plateaus hebt. Het is dan binnen de kortste keren onder gegraven of uit gegraven. Ik zet dan regelmatig een bakje met zand in de kooi die ik er later weer uit haal. Een glazen pot hiervoor is helemaal handig, dan graven ze het zand er minder snel uit. Als je de zandbak permanent in het verblijf laat staan gaan ze het na het badderen vaak gebruiken als wc, zo blijft het hok wel schoner en kan je het zand af en toe uit zeven. 

Omdat gerbils woestijndieren zijn drinken ze van nature niet veel, dus ze urineren weinig en hebben ze droge uitwerpselen. Hierdoor hoef je het hok niet vaak te verschonen. Het hangt er een beetje vanaf hoe groot hun hok is, maar een keer in de maand is normaal voldoende.

 

Sociale dieren

Gerbils zijn hele sociale dieren en mogen dan ook nooit alleen gehouden worden. In het wild leven ze in kleine familiegroepen. In gevangenschap gaan grotere groepen als 2 helaas minder goed, er ontstaan vechtpartijen met de dood tot gevolg. Ik zal kort proberen uit te leggen hoe dit komt:

Als een gerbil in de natuur niet meer in de groep past, wordt deze weggejaagd. De gerbil verlaat dan de groep. Echter in gevangenschap kan dit niet, omdat ze in een beperkte ruimte zitten. Als de groep dan besluit dat één (of meerdere) gerbil(s) niet meer in de groep te accepteren, kan deze gerbil niet weg, ondanks dat hij verjaagd wordt door de rest van de groep. De enige ‘uitweg’ voor de groep is dan om de verjaagde gerbil te doden.

Gevechten kunnen ook ontstaan wanneer de leider/leidster (alfa) van de groep ouder en zwakker wordt en meerdere jonge dieren zijn/haar plaats over willen nemen. Ook hierbij kunnen flinke gevechten ontstaan, die meestal ook de dood tot gevolg hebben omdat er geen vluchtmogelijkheid is.

Gerbils worden dus het beste gehouden met twee van hetzelfde geslacht.

Soms hoor je je gerbils snel achter elkaar stampen, dit heet roffelen. In het wild doen ze dit om de hele groep te waarschuwen dat het gevaar dreigt. Als je meerdere gerbils hebt zal je merken, dat als één gerbil dit doet, alle gerbils komen kijken wat er aan de hand is. Roffelen hoort ook bij het paringsritueel, dan heeft het niets meer met gevaar te maken.

 

Koppelen

Als een van je gerbils komt te overlijden, is het niet mogelijk om er zomaar een nieuwe bij te zetten. Hier gaat een heel koppelingsproces aan vooraf. Op internet zijn veel methoden te vinden, en ieder gebruikt ook weer zijn of haar eigen methode. Er wordt bij sommige methoden gewaarschuwd dat gerbils later weer kunnen gaan vechten als je het 'fout' doet. Wees hiervoor niet bang want dit is NIET waar, bij het koppelen gaat het erom dat twee gerbils elkaar accepteren en dus de rangorde hebben bepaald, met welke methode je de gerbils tot dit punt krijgt maakt niet uit (hierbij bedoel ik natuurlijk wel dat het diervriendelijk moet blijven). Let wel op dat er een verschil is tussen accepteren en tolereren, bij gerbils die elkaar alleen tolereren blijft er spanning tussen de twee loopt het vaak wel fout af.  

Ik raad aan om bij pups alle methoden met water en de zogenoemde "split-Cage" methode niet te gebruiken. Pups zijn namelijk nog erg gevoelig, en een koppeling is al stressvol genoeg. Als ze te nat worden kunnen ze ziek worden. De split cage methode geeft een langere stress periode wat schadelijk kan zijn voor de pup. Meestal zijn deze twee methoden als je koppelt met pups ook helemaal niet nodig, pups worden vaak veel makkelijker geaccepteerd dan volwassen dieren. 

Voor het eerst koppelen is vaak best eng en heel tijdrovend. Omdat je het gedrag van de gerbils niet goed kan inschatten als je nog nooit gekoppeld hebt, ben je er zeker 48 uur non-stop mee bezig (ook 's nachts dus). Mocht je dit dus niet zien zitten zijn veel fokkers ook bereid gerbils te koppelen voor een (kleine) vergoeding als je hierom vraagt. 

Ik heb zelf een koppelsheet geschreven met de methode die ik zelf gebruik. Deze is eventueel te verkrijgen op aanvraag per mail, zie 'contact'.