Home » Over mij

Over mij

Ik ben Esther, 22 jaar. Ik woon in Leiderdorp, dit ligt vlakbij Leiden in Zuid-Holland. Ik
studeer biologie waarbij mijn grootste interesse natuurlijk bij de dieren ligt.
 
 Mijn liefde voor dieren begon allemaal toen ik een jaar of 7 was met een dwergkonijn en een cavia. Daarna kreeg ik mijn eerste echt eigen huisdier, een syrische hamster. Sindsdien heb ik vele verschillende diersoorten (gehad); konijnen, cavia's, duiven, hamsters (syrische en dwergjes), ratten en gerbils.
  
Hoe het idee van een verantwoord nestje is uitgegroeid tot opvang en kleinschalige gerbilfokkerij:
 
Eind 2010 heb ik besloten mijn eerste gerbils te nemen. Dit is zo goed bevallen dat ik in april 2011 bij exoknaag in Houten twee fokgeschikte mannetjes heb gekocht, Kenji en Keano. Daarna ben ik rustig op zoek gegaan naar een leuk fokgeschikt vrouwtje, ging me inlezen over fokken, genetica enz. Maar tussendoor, in mei, is er iets gebeurd waardoor ik me nog meer bezig ben gaan houden met gerbils. Er was een grote inbeslagname in Noord-Brabant. 5900 knaagdieren waren er bij een broodfokker in beslag genomen omdat ze niet goed verzorgt zouden worden, allemaal ondergebracht bij een Vogelopvang in Veldhoven. Daar werden alle zieke en valse dieren dood gemaakt, waardoor het nog 1500 overbleven. Het ging om onder andere gerbils, muizen, ratten, goudhamsters en dwerghamsters, allemaal in kleine vieze labbakken. Deze moesten echter voor dinsdag 3 mei 17.00 uur weg zijn (om precies te zijn, we hadden 2 dagen de tijd!), anders zouden deze ook afgemaakt worden.
 
Ik wilde graag helpen, vanuit het Hamsterforum werd een hele actie op touw gezet. Veel mensen gingen er heen om dieren op te halen en in veiligheid te brengen. Ik zou eerst niet veel kunnen doen, Veldhoven is erg ver weg hier vanaf Leiderdorp en ik zou maar een paar beestjes meenmen. Het was tenslotte eerst de bedoeling om ze als huisdier te houden. Toen was er een oproep op het Hamsterforum, een opvang in Zeeland zou vele knagers kunnen opvangen maar ze hadden geen vervoer.... samen met mijn vader hebben we besloten om een ritje te maken, van Leiderdorp naar Veldhoven, van Veldhoven naar Zeeland en van Zeeland weer naar Leiderdorp. We hadden zoveel mogelijk kooien/hokken/vervoersbakjes ingeladen en zijn gaan rijden.
Daar aangekomen stonden daar allemaal beestjes. Het was in eerste instantie de bedoeling om ongeveer 120 dieren mee te nemen. 100 voor de opvang in Zeeland en 20 zouden we zelf meenemen en opvangen. De dieren werden van achter de schermen naar voren gehaald, waar je ze kon inladen. We waren laat, dus er werd niets meer van achteren gehaald. We hebben alles meegenomen wat nog voor stond. Dat kwam uit op ruim 60 diertjes, waaronder vooral gerbils, maar ook goudhamsters en dwerghamsters.
 
 
Er was natuurlijk redelijk wat media op af gekomen. Er belde iemand van het AD die vroegen of iemand wat vragen wilde beantwoorden. Dit heb ik gedaan, en is in de krant gekomen. Het artikel staat hieronder.
 
Uiteindelijk hebben we ruim 40 diertjes in Zeeland achter gelaten. Wat met ons mee is gegaan zijn 2 goudhamsters, 2 dwerghamsters en 14 gerbils. Eén van de vrouwtjes gerbils was zwanger, het nestje is bij mijn geboren en opgegroeid. Dit waren 6 pups, dus uiteindelijk zijn hier 20 gerbils uit Veldhoven geweest in de opvang.
Ook zat er een 'gezinnetje' bij met vader, moeder en 2 pups. Helaas heeft één van de twee pups het niet gehaald, deze liep achter in ontwikkeling en dronk niet bij de moeder. (Achteraf twijfelen we of de vader en moeder de vader en moeder wel waren...). De andere pup bleek sterk en is uitgegroeid tot een hele mooie man. Hij zal hier blijven samen met zijn vader (of "vader").
Ook was er nog een groep gerbil pups waar één heel zwak diertje bij zat, deze zat altijd alleen en kon zichzelf niet warm houden. Ik heb deze nog bij het bovengenoemde gezinnetje aangelegd voor wat warmte. Dit bleek niet te werken, dus op een warmtematje gehouden en vloeibaar voedsel gegeven. Helaas is ook zij na ruim een dag overleden.
 
Voor de meeste gerbils zijn nieuwe huisjes gezocht, maar een paar hebben mijn hart gestolen en blijven hier. Je zult begrijpen dat dit een hele belevenis voor mij, als dierenliefhebber, is geweest. Ik zal dit dan ook nooit vergeten.
 
Zo is het dus begonnen. Er moest een website gebouwd worden voor de opvangers om een huisje te vinden, en later ook voor de gerbilfokkerij. Na lang nagedacht te hebben is het geworden Knaagdierenhuis Doo-Little waar de opvang en alle andere dieren onder vallen en Gerbilfokkerij Doo-Little.

 

Op deze site kan je al het nodige vinden. Als je nog vragen hebt, stel ze gerust. Je kunt mij bereiken via 'contact'

Bron artikel: AD van 20 mei 2011